Zbořil: Co ví celý svět kromě ministerstva Černochové a jeho okolí

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
06.11.2023 9:46 | Rozhovor

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Vystupování z OSN? Ministryně obrany Jana Černochová dle politologa Zdeňka Zbořila zapomněla na základy světového řádu. „Zřejmě, podobně jako nevzdělaná a rasistická část Evropy, zapomíná, že ani základní dokumenty NATO nemají svůj čtvrtý a pátý článek svých ustanovení, ale že mají také svůj článek první, který vychází ze základního dokumentu, kterým pro většinu světa, s výjimkou pražských Dejvic a budov MNO, je Charta OSN, která stále ještě nepozbyla platnosti,“ sdělil Zbořil ParlamentnímListům.cz.

Zbořil: Co ví celý svět kromě ministerstva Černochové a jeho okolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Na první pohled, zejména jde-li o reportáže ČT, by se mohlo zdát, že války všeho druhu, od teroristických akcí v městském prostředí až po tankové bitvy ve stepi, v povodí velkých řek, ve vzduchu se potkávající tajemně řízených létajících a špatně identifikovatelných předmětů, zuří okolo nás s různou intenzitou,“ začíná svůj dnešní Rozjezd politolog. „Podobně je rušno mezi těkajícími politiky, kteří nevědí, komu naslouchat a komu se odvážně vzepřít. A tak se reaguje na každé mávnutí motýlích křídel a zuřiví reportéři nevědí kam a pro kterou lež dřív skočit,“ dodal.

„Možná, že si toho někteří čeští politici nevšimli, ale v poloprezidentském systému Alžírské lidově demokratické parlamentní republiky, dostal současný prezident právo vyhlásit Státu Izrael nepřátelství nebo dokonce válku. Tento stát, který je členem OSN, je v Africe asi čtvrtým, co do významu své ekonomiky, což je dáno i tím, že je druhým největším africkým producentem ropy a plynu. Jeho zástupci na VS OSN hlasovali pro, podle mého názoru, ohleduplnou rezoluci vyzývající k zastavení palby a dodržování pravidel vedení války, která tak pobouřila českou MNO Janu Černochovou, že veřejně navrhovala vystoupení ČR z Organizace spojených národů,“ konstatoval.

Upozorňuje na to, že neví, jak to na jednání české vlády vypadalo a zda alžírské rezoluci byla věnována pozornost. „Ale protože se tam jistě mluvilo o připravované cestě předsedy vlády do hned několika afrických zemí, předpokládám, že Petr Fiala svou ministryni upozornil, jak vznikají kolektivní rozhodnutí české vlády a také na to, že pokud s takovým rozhodnutím paní ministryně nesouhlasí, může to projevit také svou rezignací. A nikoliv výzvou vládě a prezidentu republiky k znevážení největší a nejstarší světové mezinárodní organizace, kterou OSN stále ještě je,“ analyzoval. „Demonstrativní vystoupení paní ministryně zahalené do vlajky Státu Izrael na Václavském náměstí v Praze sice bylo, jak řekl Petr Fiala, pochopitelné, stejně jako učinkování paní Drábové a Němcové, ale jako MNO mohla Jana Černochová více přemýšlet o tom, jaký způsob zahraniční politiky stávající vládě doporučuje. A jak bude komentovat nebo reagovat na rozhodnutí alžírského parlamentu vyhlásit válku nepřátelům islámu, kterým toto jeho rozhodnutí ve skutečnosti je,“ dodal.

Zbořil: Paní Černochová asi neslyšela o koncepci „Islám Hadhari“

Tvz. desetibodový program islámských zemí proti islámskému terorismu a radikalismu, který byl přijat islámskými zeměmi podle návrhu Malajsie a Indonésie před více než třinácti lety a má v asijských a afrických zemích své stoupence. S odkazem na jednání ministryně obrany Jany Černochové dále poznamenal: „Zřejmě, podobně jako nevzdělaná a rasistická část Evropy, zapomíná, že ani základní dokumenty NATO nemají svůj čtvrtý a pátý článek svých ustanovení, ale že mají také svůj článek první, který vychází ze základního dokumentu, kterým pro většinu světa, s výjimkou pražských Dejvic a budov MNO, je Charta OSN, která stále ještě nepozbyla platnosti.“

„Jako vysoký vládní činitel by si za tato svoje svět udivující slova mohla uložit třeba jen pár dní na Libavé a přemýšlet, jaký je rozdíl v chování vládního činitele, jaké jsou meze jeho odpovědnosti a kdy je lepší mlčet než mluvit,“ dodal. 

Zbořil: Příležitosti jsou hned dvě. Např. Síkela zrušil cestu…

„Paní ministryně má ovšem novou příležitost, nebo dokonce hned dvě, ověřit si, jak to se vznikem a veřejnou prezentací jejích rozhodnutí vypadá. První zdvořile nezdvořilou reakcí na její slova bylo zrušení cesty českého ministra průmyslu o obchodu Josefa Síkely do Saudské Arábie. Den před zahájením jeho cesty, která se po vypuzení vysokého představitele státní moci Kataru z Prahy (odkud musel odejet, protože během jednoho z prázdných evropských summitů, nebyla jeho přítomnost v Praze žádoucí), se připravovala s nemalým úsilím a snad se zbytečně optimistickým očekávání,“ popsal. „A tak mu bylo oznámeno, že jeho partneři v Rijádu, za kterými se chtěl vypravit, prý pro něho nemají čas a bylo mu zdvořile doporučeno, aby zůstal sedět na sbalených kufrech doma. A to už v době, kdy se ještě chystal na svůj další rajz po Africe sám pan předseda vlády Fiala a kdo ví, jak tato cesta dopadne. Když víme, že Fialova jednodenní cesta do Indonésie byla naplánována na zahájení postního měsíce ramadán, ani tentokrát nás snad už nic nepřekvapí,“ dodal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co na to říci?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 06.11.2023 10:51:32
Jak to ti komunisti dokázali. Zhruba 300 tisícová armáda, levné potraviny, téměř žádná inflace, pevné ceny, soběstačnost při výrobě kvalitních potravin, do důchodu v 60-ti letech, ženy podle dětí i v 53 letech. Výstavba levných bytů a podpora mladých. A to vše bez dluhů a s vyrovnaným státním rozpočtem. A co na to říkají politici? Že to byla doba nesvobody, ale co je dnes? Neříkám, politika nebyla nic moc a vedla k naplnění ekonomických cílů. Ekonomicky ale dnešní kapitalismus nemá ani náhodou.

|  21 |  1

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…